top of page

3+1 Σημάδια ότι χρειάζεται να αλλάξεις τις συνήθειές σου


Έχεις την υποψία ότι πρέπει να κάνεις μία νέα αρχή και να αλλάξεις κάποιες από τις καθημερινές σου συνήθειες; Παρακάτω μπορείς να δεις τέσσερις ενδείξεις που φανερώνουν ότι μία αλλαγή θα σου έκανε καλό.


Τι είναι η συνήθεια;

Ως συνήθεια ορίζουμε μία πρακτική την οποία κάνουμε κατ’ εξακολούθηση. Αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι ωφέλιμη, ανώφελη ή ακόμη και βλαπτική προς το άτομο που την εξασκεί.

Κάποια παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

  1. Να φοράμε ζώνη ασφαλείας όταν βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο.

  2. Να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα θρεπτικό πρωινό.

  3. Να πίνουμε ένα ποτήρι κρασί το βράδυ πριν κοιμηθούμε.


Ποιά είναι τα σημάδια ότι πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας;


Συνεχές άγχος

Το να αισθάνεσαι στρες μέσα στη μέρα δεν είναι απαραίτητα σημάδι ότι κάτι κάνεις λάθος, καθώς οι ρυθμοί του τρόπου ζωής και εργασίας μας πολλές φορές το κάνουν αναποφευκτο. Παρόλα αυτά το χρόνιο στρες έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβές προς την υγεία μας και για αυτό πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να το περιορίζουμε όσο είναι δυνατόν. Για παράδειγμα είναι σχεδόν αδύνατο να μην αγχωθούμε ή εκνευριστούμε όταν βρισκόμαστε στην κίνηση. Αν όμως φροντίσουμε να ξεκινησουμε λίγο νωρίτερα είναι πολύ πιθανό ότι ο εκνευρισμός και το στρες μας θα κυμανθούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Αίσθηση κόπωσης

Αντίστοιχα, η αίσθηση κούρασης στο τέλος μίας γεμάτης ημέρας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ανησυχητική ένδειξη, κάθε άλλο. Παρόλα αυτά το να αισθάνεσαι έντονη κόπωση μέσα στη μέρα σου δείχνει ότι δεν έχεις προσφέρει στον οργανισμό σου την ξεκούραση που χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Επίσης, αν ακόμη και τις ημέρες που δεν έχεις έντονο πρόγραμμα και πολλές υποχρεώσεις, αισθάνεσαι έντονη κούραση και αδυναμία, πρέπει να ακούσεις το καμπανάκι που “χτυπάει” ο οργανισμός σου. Το burnout δυστυχώς είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο στην εποχή μας.


Έλλειψη ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού

Η ζωή είναι μικρή λένε - αλλά αρκετή για να πετύχεις τους στόχους σου αν έχεις το κατάλληλο όραμα συμπληρώνουμε εμείς. Για να το καταφέρεις αυτό όμως ο ενθουσιασμός είναι απαραίτητο συστατικό. Αν αντιλαμβάνεσαι ότι μέσα στη μέρα σου δεν έχεις αυτόν τον ενθουσιασμό και την σπίθα και διεκπεραιώνεις σχεδόν μηχανικά όλες τις υποχρεώσεις σου, τότε έχεις ανάγκη από έμπνευση. Πώς μπορείς να πάρεις έμπνευση; Διαβάζοντας βιβλία αυτοβελτίωσης, ακούγοντας σχετικά podcast, μέσα από ασκήσεις αυτογνωσίας και ευγνωμοσύνης, όπως είναι το journaling.Έντονες αλλαγές στην εξωτερική εμφάνισή σου

Αν παρατηρείς έντονες αλλαγές στην εμφάνισή σου όπως ακμή, πρήξιμο, τριχόπτωση, τότε ο οργανισμός σου, σου στέλνει ένα μήνυμα. Άκουσέ τον. Προσπάθησε να πίνεις πολύ νερό, να τρέφεσαι με “καθαρές” - μη επεξεργασμένες τροφές και να κοιμάσαι τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα.Σε περίπτωση που αναγνωρίζεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, να ξέρεις ότι έχεις ήδη κάνει το πρώτο βήμα προς την επίλυση του προβλήματος. Stay tuned γιατί στο επόμενο blog μας θα δούμε μαζί, τρόπους για να σε βοηθήσουν να αλλάξεις τις συνήθειες που δεν σε βοηθούν και να τις αντικαταστήσεις με νέες ωφέλιμες για τον οργανισμό σου συνήθειες.


Comments


bottom of page