Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μπαίνουν στη θεραπεία για τους ίδιους λόγους που μπαίνουν όλοι οι άνθρωποι στη θεραπεία. Μπορεί να έχουν κατάθλιψη, ή να έχουν έντονο άγχος, ή να κάνουν χρήση ουσιών, ή να διαχειρίζονται έναν πρόσφατο χωρισμό, ή ένα πένθος, ή οτιδήποτε άλλο. Πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα έρχονται στη θεραπεία με ένα επιπλέον στρώμα τραύματος και ντροπής που σχετίζεται με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους και τους τρόπους με τους οποίους έχει αντιμετωπιστεί από τις οικογένειές τους ή/και την κοινωνία. Επομένως, στη θεραπεία το αίτημα δεν είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου των πελατών.
Η σωστή θέση κάθε θεραπευτή, είναι να βοηθήσει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να κατανοήσουν και να αποδεχτούν αυτά που σκέφτονται, αισθάνονται και επιθυμούν ως φυσικό μέρος αυτού που είναι, ζώντας ως οι αυθεντικοί εαυτοί τους.
Σε αυτό το σημείο μπορεί να αναρωτιέστε τι εννοούμε με τον όρο LGBTQ+ Υποστηρικτική Θεραπεία και αν διαφέρει από τη θεραπεία που είναι απλά φιλική προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Κάθε θεραπευτής μπορεί να είναι φιλικός προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα (και κάθε θεραπευτής θα έπρεπε να είναι). Η LGBTQ+ Υποστηρικτική Θεραπεία, ωστόσο, είναι προσανατολισμένη προς την ενεργή ενσωμάτωση της ταυτότητας και ευαισθητοποίηση γύρω από τα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα στη θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα:
-
Οι LGBTQ+ Υποστηρικτικοί Θεραπευτές έχουν πλήρη επίγνωση των διακρίσεων, της κακοποίησης και της ντροπής που μπορεί να έχουν βιώσει οι LGBTQ+ θεραπευόμενοι και κατανοούν πώς αυτά τα οδυνηρά εξωτερικά μηνύματα μπορούν να εσωτερικευτούν. Όποτε κρίνεται σκόπιμο, οι LGBTQ+ Υποστηρικτικοί Θεραπευτές ενσωματώνουν ενεργά αυτή την κατανόηση στη θεραπευτική διαδικασία.
-
Κατά τη διάρκεια της λήψης ιστορικού και της αξιολόγησης, ρωτάνε όλους τους θεραπευόμενους συγκεκριμένα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, και την προτιμώμενη χρήση αντωνυμιών.
-
Στο πλαίσιο της θεραπείας, γίνεται εκπαίδευση των ΛΟΑΤΚΙ θεραπευόμενων σχετικά με την ετεροκανονικότητα, την ομοφοβία, την αμφιφοβία, την τρανσφοβία και τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι προκαταλήψεις εκδηλώνονται τόσο στον εξωτερικό κόσμο όσο και στην αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση των θεραπευόμενων.
-
Στο πλαίσιο της θεραπείας, γίνεται εκπαίδευση των ΛΟΑΤΚΙ θεραπευόμενων σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η ντροπή σχηματίζεται και τους εμποδίζει να ζήσουν πλήρως και ευτυχισμένα.
-
Στο πλαίσιο της θεραπείας, γίνεται διερεύνηση των διαδικασιών αυτογνωσίας και coming out, συμπεριλαμβανομένων τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών εμπειριών.
-
Αναγνωρίζουν και είναι πρόθυμοι να συζητήσουν μέσα στη θεραπεία, τους τρόπους με τους οποίους η κοινωνία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υποτιμούν τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, όπως και το γεγονός ότι, όλο και συχνότερα γίνονται προσπάθειες για ανάλογη ορατότητα και συμμετοχή χωρίς διακρίσεις.