top of page

Πώς να αλλάξεις συνήθειες και να τις κρατήσεις σε βάθος χρόνου


Πόσες φορές έχεις κάνει αυτή τη σκέψη αλλά δεν ξέρεις πώς να αρχίσεις; Μπορεί ακόμη και να έχεις εντάξει αυτή τη νέα συνήθεια στο πρόγραμμά σου αλλά να μην μπόρεσες να την κρατήσεις παρά μόνο για λίγες ημέρες.


Παρακάτω μπορείς να δεις τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να εντάξεις επιτυχώς στην καθημερινότητά σου τη νέα συνήθεια που επιθυμείς και να την κρατήσεις σε βάθος χρόνου.



Αποδομώντας μία συνήθεια

Κάθε συνήθεια αποτελείται από τρία διακριτά μέρη

  1. Το έναυσμα

  2. Τη ρουτίνα

  3. Την επιβράβευση


Προκειμένου να μπορέσεις να υιοθετήσεις και να κρατήσεις μία συνήθεια, θα πρέπει να στοχεύσεις και στα τρία αυτά μέρη. Για παράδειγμα, αν θέλεις να αρχίσεις να πηγαίνεις νωρίτερα για ύπνο και να ξυπνάς αντίστοιχα νωρίτερα το πρωί, θα μπορούσες να κάνεις τα εξης


  1. Βάλε ένα ξυπνητήρι 2 ώρες πριν την επιθυμητή ώρα ύπνου (έναυσμα)

  2. Θέσε μία χαλαρωτική βραδινή ρουτίνα η οποία θα σε ευχαριστεί και θα οριοθετεί το τέλος της ημέρας σου και την αρχή της ανάπαυσης (ρουτίνα)

  3. Το πρωί που θα έχεις ξυπνήσει νωρίτερα και γεμάτος/η ενέργεια, φτιάξε ένα θρεπτικό πρωινό στον εαυτό σου και απόλαυσέ το με την ησυχία σου πριν ξεκινήσεις τις δουλειές της ημέρας (επιβράβευση)


Τέλος, κάποιες βασικές αρχές που θα σε βοηθήσουν είναι οι ακόλουθες

  1. Βάλε ρεαλιστικούς στόχους (οι οποίοι ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σου). Μπορεί το ξύπνημα στις 5 το πρωί να μην σου ταιριάζει και αυτό είναι οκ!

  2. Ψάξε για υποστήριξη, από τον σύντροφο, τους γονείς και τους φίλους σου. Αν θέλεις να ξεκινήσεις γυμναστήριο, προσπάθησε να γραφτείς μαζί με μία καλή φίλη/ έναν καλό φίλο και αυτό θα σου δώσει το έναυσμα που χρειάζεσαι.



Καλή Επιτυχία!


Πηγή

Christine Li, Ph.D. Additude Magazine, January 2021


Απόδοση

CBT Institute


bottom of page