top of page

Πώς να διαχειριστείτε το στρες των εορτών

Το άγχος για να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες των αγαπημένων σας - αλλά και του εαυτού σας μπορεί να καταστρέψει την χριστουγεννιάτική διάθεσή σας. Δημιουργώντας όμως ένα ρεαλιστικό πλάνο για την περίοδο των γιορτών και φυσικά ζητώντας βοήθεια από το περιβάλλον σας, μπορείτε να απαλλαγείτε από το περιττό άγχος και να απολαύσετε τα Χριστούγεννα.Η περίοδος των Χριστουγέννων συχνά φέρνει μαζί της κάποιους ανεπιθύμητους επισκέπτες - το άγχος και την κατάθλιψη. Αναλογιζόμενοι τις αυξημένες κοινωνικές απαιτήσεις - αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων, μαγείρεμα εορταστικών γευμάτων και καλέσματα - αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Εφαρμόζοντας τα παρακάτω πρακτικά tips, μπορείτε να μειώσετε αισθητά το άγχος σας αυτά τα Χριστούγεννα.


Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας

Αν έχετε πρόσφατα χάσει κάποιον αγαπημένο σας ή αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να περάσετε τις φετινές γιορτές με τους αγαπημένους σας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό το να είστε στεναχωρημένοι. Δώστε στον εαυτό σας τον χώρο να εκφράσει τα συναισθήματά του και να πενθήσει. Δεν μπορείτε να υποχρεώσετε τον εαυτό σας να είναι χαρούμενος απλώς επειδή είναι Χριστούγεννα.


Ζητήστε βοήθεια

Σε περίπτωση που αισθάνεστε άγχος κατά την περίοδο των γιορτών είναι καλή ιδέα να το μοιραστείτε με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο από το οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον. Το να προσφέρετε αφιλοκερδώς τον χρόνο σας για την ενίσχυση κάποιου φιλανθρωπικού σκοπού είναι επίσης ένας άκρως αποτελεσματικός τρόπος να φτιάξετε τη διάθεσή σας.


Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Οι γιορτές δεν χρειάζεται να είναι τέλειες. Καθώς οι οικογένειες αλλάζουν και εξελίσσονται, οι παραδόσεις εξελίσσονται αντίστοιχα. Αφήστε περιθωριο να δημιουργήσετε νέες οικογενειακές παραδόσεις. Για παράδειγμα, αν τα ενήλικα παιδιά σας δεν μπορούν να γιορτάσουν τις ημέρες των Χριστουγένων μαζί σας όπως παλιά, μπορείτε να φτιάξετε μία νέα παράδοση, να στέλνετε χριστουγεννιάτικες κάρτες ή να κανονίσετε μία οικογενειακή βιντεοκλήση.


Βάλτε τις διαφορές σας στην άκρη

Προσπαθήστε να αποδεχτείτε τους συγγενείς και φίλους σας όπως είναι, ακόμη και αν εσείς δεν συμφωνείτε απαραίτητα με τις επιλογές τους ή τις απόψεις τους. Μπορείτε να βρείτε μία πιο κατάλληλη περίσταση για να συζητήσετε και να επιλύσετε τις διαφορές σας. Επίσης, προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση σε περίπτωση που κάποιος οικείος σας έχει εκνευρισμό. Πιθανότατα το στρες των γιορτών τον έχει καταβάλει.
Θέστε ένα budget για τα έξοδα των γιορτών και τηρήστε το

Πριν να βγείτε στα μαγαζιά για την αγορά των πολυπόθετων χριστουγεννιάτικων δώρων αποφασίστε πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε. Μην προσπαθήσετε να δείξετε την αγάπη σας αγοράζοντας κάτι ακριβό, εξάλλου πάντα υπάρχουν και πολύ οικονομικές εναλλακτικές. Μπορείτε να κάνετε μία δωρεά στο όνομα ενός αγαπημένου σας ή να δώσετε ένα χειροποίητο δώρο που έχετε κατασκευάσει εσείς με την καρδιά σας.


Προγραμματίστε εν καιρώ

Δημιουργήστε ένα πλάνο με τις υποχρεώσεις σας και αποφασίστε συγκεκριμένες ημέρες κατά τις οποίες θα κάνετε την κάθε δραστηριότητα (αγορά δώρων, μαγείρεμα, καλέσματα με φίλους). Σκεφτείτε μήπως οι αγορές μπορούν να σας βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρόνου. Παράλληλα, σχεδιάστε το μενού των Χριστουγέννων και φτιάξτε τη λίστα με τα απαραίτητα ψώνια, ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή.


Μάθετε να λέτε όχι

Το να αποδεχτείτε μία πρόσκληση όταν ξεκάθαρα δεν έχετε χρόνο να την εντάξετε στο πρόγραμμά σας, θα σας αγχώσει. Είναι καλύτερο λοιπόν να αρνηθείτε ευγενικά. Οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας θα καταλάβουν αν δεν μπορείτε να συμμετέχετε σε όλες τις χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες.


Μην ξεχνάτε τις υγιεινές σας συνήθειες μέσα στα Χριστούγεννα

Προσπαθήστε τα παρακάτω

  • Κοιμηθείτε επαρκώς.

  • Προσπαθήστε να φάτε ένα υγιεινό σνακ πριν από ένα κάλεσμα, ώστε να μπορέσετε να συγκρατηθείτε και να απολαύσετε με μέτρο τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

  • Μην παραμελείτε την άσκηση.

  • Εξασκηθείτε στον διαλογισμό.

  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Κάνε ένα διάλειμμα από τις κοινωνικές υποχρεώσεις των ημερών και αφιέρωσε χρόνο μόνο για τον εαυτό σου. Ακόμη και 15 λεπτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Άκου χαλαρωτική μουσική, κάνε έναν περίπατο στη φύση ή διάβασε ένα βιβλίο.Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν το χρειάζεστε

Παρά την προσπάθεια που μπορεί να κάνετε, ενδέχεται να χρειαστείτε την βοήθεια ενός ειδικού προκειμένου να απαλλαγείτε από το έντονο άγχος. Αν παρατηρήσετε ότι το άγχος σας δεν υποχωρεί, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, νιώθετε έντονο εκνευρισμό και κόπωση που σας εμποδίζουν να ανταποκριθείτε στις καθημερινές υποχρεώσεις σας, τότε θα ήταν καλή ιδέα να μιλήσετε με κάποιον ειδικό.


Πάρτε τον έλεγχο των γιορτών

Μην αφήσετε το άγχος να σας στερήσει τη χαρά των γιορτών. Αντιθέτως, λάβετε προληπτικά μέτρα ώστε να χαρείτε τα φετινά Χριστούγεννα στο έπακρο.


Καλά Χριστούγεννα!


Απόδοση CBT Institute


Kommentare


bottom of page