top of page

Εργασιακό Burnout : Τα συμπτώματα που το “προδίδουν” και τρόποι να το αντιμετωπίσετε

Νιώθετε εξαντλημένοι στη δουλειά; Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε όταν η δουλειά σας επηρεάζει την υγεία σας.


Η εργασιακή εξουθένωση είναι ένας ιδιαίτερος τύπος άγχους – μια κατάσταση τόσο σωματικής όσο και συναισθηματικής υπερκόπωσης, η οποία οδηγεί σε μειωμένο αίσθημα αυτοπραγμάτωσης και απώλεια του ίδιου του εαυτού.

Η εργασιακή εξουθένωση δεν μπορεί να διαγνωστεί κλινικά. Μέρος ειδικών πιστεύουν ότι άλλες διαταραχές όπως η κατάθλιψη, μπορεί να την προκαλέσουν. Ερευνητές, επίσης, επισημαίνουν ότι μεμονωμένοι παράγοντες, όπως ο χαρακτήρας του καθενός και η οικογενειακή ζωή, μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση επαγγελματικής εξουθένωσης. Οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία, η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική μας υγεία.


Συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης

Αναρωτηθείτε:

· Έχετε γίνει κυνικοί ή επικριτικοί στη δουλειά;

· Πηγαίνετε στη δουλειά με το ζόρι και δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε;

· Έχετε γίνει ευερέθιστοι με συναδέλφους ή πελάτες;

· Σας λείπει η ενέργεια για να είστε σταθερά παραγωγικοί;

· Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε;

· Σας λείπει η ικανοποίηση από τα επιτεύγματά σας;

· Νιώθετε απογοητευμένοι από τη δουλειά σας;

· Χρησιμοποιείτε το φαγητό, τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ σαν τρόπο για να νιώσετε καλύτερα;

· Έχουν αλλάξει οι συνήθειες ύπνου σας;

· Σας προβληματίζουν ανεξήγητοι πονοκέφαλοι, προβλήματα στο στομάχι, το έντερο ή άλλες σωματικές δυσφορίες;


Εάν απαντήσατε ναι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να αντιμετωπίζετε επαγγελματική εξουθένωση. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό ή έναν ψυχολόγο, καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να σχετίζονται με καταστάσεις υγείας, όπως η κατάθλιψη.



Πιθανές αιτίες επαγγελματικής εξουθένωσης

Η εργασιακή εξουθένωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

· Έλλειψη ελέγχου. Η αδυναμία να πάρετε αποφάσεις που επηρεάζουν τη δουλειά σας – αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα ή τον φόρτο εργασίας σας - θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξουθένωση. Η δυνατότητα ελέγχου είναι βασική ώστε να εργαστείτε αποδοτικά και ευχάριστα.

· Ασαφείς προσδοκίες από την εργασία σας. Εάν δεν είστε σίγουροι για την θέση που κατέχετε ή για τις προσδοκίες που έχει το αφεντικό ή οι άλλοι από εσάς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα μπορέσετε να αισθανθείτε άνετα στη δουλειά σας.

·Ένα δυσλειτουργικό εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο συνυπάρχετε με τοξικούς χαρακτήρες μπορεί να συμβάλει στο εργασιακό άγχος.

· Ανισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Εάν η δουλειά σας καταναλώνει δυσανάλογα πολύ χρόνο σε σχέση με την προσωπική σας ζωή, τότε θα φτάσετε στα όριά σας πολύ γρήγορα.



Συνέπειες επαγγελματικής εξουθένωσης

· Υπερβολικό άγχος

· Κούραση

· Αϋπνία

· Θλίψη, θυμός ή ευερεθιστότητα

· Κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών

· Καρδιακή πάθηση

· Υψηλή πίεση

· Ευπάθεια σε ασθένειες

Αντιμετώπιση επαγγελματικής εξουθένωσης

· Αξιολογήστε τις επιλογές σας. Συζητήστε συγκεκριμένες ανησυχίες με τον/την προϊστάμενό σας. Ίσως μπορείτε να συνεργαστείτε για να αλλάξετε τις προσδοκίες του.

· Αναζητήστε υποστήριξη συναδέλφων, φίλων ή αγαπημένων προσώπων. Εάν έχετε πρόσβαση σε πρόγραμμα βοήθειας εργαζομένων, επωφεληθείτε από τις σχετικές υπηρεσίες.

· Δοκιμάστε μια χαλαρωτική δραστηριότητα. Εξερευνήστε προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν με το άγχος, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός.

· Ασκηθείτε. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα το άγχος. Μπορεί επίσης να σας κάνει να ξεχαστείτε από τη δουλειά.

· Ξεκουραστείτε. Ο ύπνος αποκαθιστά την ευεξία και βοηθά στην προστασία της υγείας σας.

· Καλλιεργήστε την ενσυνειδητότητα. Η ενσυνειδητότητα είναι η πράξη της εστίασης στη ροή της αναπνοής σας και της επίγνωσης του τι αισθάνεστε και νιώθετε κάθε στιγμή, χωρίς ερμηνεία ή επίκριση. Σε ένα περιβάλλον εργασίας, αυτή η πρακτική περιλαμβάνει την αντιμετώπιση καταστάσεων με ανοιχτό μυαλό και υπομονή, και χωρίς επίκριση.


Παραμείνετε ανοιχτόμυαλοι καθώς εξετάζετε τις επιλογές σας και μην επιτρέψετε στη δουλειά σας να υπονομεύσει την υγεία σας.


Mayo Clinic , 2021

Απόδοση CBT Institute


bottom of page