top of page

Η ασθένεια ως ένδειξη πως αμελείτε τις αληθινές σας επιθυμίες



Είστε συχνά άρρωστοι χωρίς οι θεράποντες ιατροί σας να βρίσκουν το γιατί; Έχετε χαμηλή ενέργεια ενώ όλες οι εξετάσεις αίματος, οι ακτινολογικές και οι φυσικές σας εξετάσεις είναι φυσιολογικές;


Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για την ασθενή κατάσταση της υγείας, οι περισσότερες από τις οποίες είναι σωματικές. Αλλά ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπεται είναι η αδυναμία να πραγματοποιήσετε πολύτιμους στόχους, να ακολουθήσετε κοινώς την "επιθυμία της καρδιάς σας". Η συναισθηματική πίεση του ανεκπλήρωτου μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα σε ορισμένους ανθρώπους.



Ο ρόλος του στρες στην ψυχική και σωματική υγεία


Εκτεταμένες έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις της ψυχολογικής κατάστασης στην υγεία, που περιγράφονται σε άρθρα σχετικά με τη σωματοποίηση (σωματικά συμπτώματα χωρίς καμία εμφανή αιτία) και την ψυχο-νευροανοσολογία (που μελετά τη σχέση μεταξύ της ανοσίας, του ενδοκρινικού συστήματος και του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος) αποδεικνύουν ότι οι συναισθηματικές ανισορροπίες και το στρες (που μπορεί να είναι συνειδητό ή ασυνείδητο) επηρεάζουν τη σωματική μας υγεία σε ένα εύρος που κυμαίνεται από μη εμφανή ιατρικά αίτια έως πολύ εμφανή σωματικά αίτια (όπως οι συχνές λοιμώξεις).


Ο O'Connor και οι συνεργάτες του περιγράφουν στην Ετήσια Επιθεώρηση Ψυχολογίας (2021) τους διαφορετικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων το στρες μπορεί να επηρεάσει την υγεία άμεσα μέσω αυτονομικών και νευροενδοκρινικών αντιδράσεων αλλά και έμμεσα μέσω αλλαγών στις συμπεριφορές (όπως διατροφικές διαταραχές, εθισμός στα ναρκωτικά ή/και στο αλκοόλ).


Μια άλλη μελέτη, από τον Johannes Alfons Karl και τους συνεργάτες του που δημοσιεύθηκε στο Journal of Happiness Studies (Αύγουστος 2022) δείχνει ότι υπάρχει αρνητική συσχέτιση μεταξύ της στωικής ιδεολογίας (ιδίως των ανθρώπων που προσπαθούν να μην αισθάνονται και να μην εκφράζουν τα συναισθήματά τους) και της ευημερίας.


Συχνά η βαθύτερη, αιτία των παθήσεων σε όλο αυτό το φάσμα είναι η αποτυχία να κυνηγήσει κανείς τις προσδοκίες και τα όνειρά του. Ακολουθούν 8 παραδείγματα ενδείξεων:


1. Συχνές λοιμώξεις: Παθαίνετε πολύ συχνά ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, όπως κρυολογήματα, γρίπη, ωτίτιδες, πονόλαιμο και βρογχίτιδα, παρά το γεγονός ότι οι εξετάσεις αίματος είναι εντός φυσιολογικών ορίων. Μελέτες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της αυξημένης έκκρισης κορτιζόλης.


2. Μυϊκοί σπασμοί, πόνοι και δυσφορία: Έχετε επανειλημμένα πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες σας χωρίς να έχετε ασκηθεί και χωρίς καμία άλλη προφανή εξήγηση. Ο λόγος θα μπορούσε να είναι η αυξημένη έκκριση αδρεναλίνης που προκαλείται από το στρες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology δείχνει ότι η αδρεναλίνη αυξάνει τις συσπάσεις των ανθρώπινων μυών. Και πάλι, αυτές οι συσπάσεις μπορεί να είναι ασυνείδητες και θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις ως αποτέλεσμα.


3. Χαμηλή ενέργεια: Αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι ενώ η ιατρική εξέταση, οι ακτινογραφίες και οι εξετάσεις αίματος είναι όλες φυσιολογικές. Φυσικά, θα μπορούσατε να έχετε μια ασθένεια που δεν έχει διαγνωστεί ακόμη. Αλλά η χαμηλή ενέργεια θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι βιώνετε άγχος- χρειάζεται τεράστια ποσότητα ενέργειας για να καταπιέσετε αυτό που πραγματικά θέλετε να είστε.


4. Κατάθλιψη και άγχος: Νιώθετε κατάθλιψη και άγχος και δεν είστε ενθουσιασμένοι με τη ζωή σας. Ασυνείδητη θλίψη και θυμός από το γεγονός ότι δεν μπορείτε να κυνηγήσετε τους στόχους σας ή να γίνετε αυτό που πραγματικά θέλετε. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος.


5. Υπερβολική κατανάλωση τροφής και/ή αλκοόλ: Τρώτε πάρα πολύ συχνά, τρώτε πρόχειρο φαγητό και γλυκά, πίνετε πολύ αλκοόλ ή κάνετε χρήση ναρκωτικών. Όλα αυτά σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ σας μουδιάζουν, αλλά μπορεί να χρειάζεστε όλο και περισσότερα από αυτά για να συνεχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Συμπέρασμα

Η παραμέληση των πραγματικών σας επιθυμιών μπορεί να δημιουργήσει συνειδητό ή ασυνείδητο άγχος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να είναι η πηγή σωματικών παθήσεων.


Η συνειδητοποίηση του τι συμβαίνει μέσα σας είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές είναι αρκετό από μόνο του. Αν θέλετε να προχωρήσετε περαιτέρω, πρέπει να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά του να παραμείνετε σε μια οικεία στρεσογόνο κατάσταση και να αγνοήσετε τις πραγματικές σας επιθυμίες ή να προχωρήσετε σε μια διαφορετική άγνωστη κατάσταση ευθυγραμμισμένη με τα όνειρά σας (η οποία θα μπορούσε επίσης να είναι στρεσογόνος στην αρχή αλλά πιο ικανοποιητική στο τέλος).


Η απόφαση είναι τελικά δική σας!


Απόδοση CBT Institute

bottom of page