top of page

Θα πρέπει να ομολογήσετε την απιστία;



Ένας στους τρεις παραδέχεται ότι έχει διαπράξει απιστία κάποια στιγμή στη ζωή του. Και έτσι, μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι είναι αν πρέπει να ομολογήσουν αυτό το μυστικό στον ερωτικό τους σύντροφο; Ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση είναι: "Πρέπει να ομολογήσω το μυστικό μου στο άτομο από το οποίο το κρύβω; Ο λόγος για να το ομολογήσεις, φυσικά, είναι ότι θέλεις να είσαι ειλικρινής και ότι δεν θέλεις να κρύψεις κάτι - κάτι τόσο μεγάλο από τον σύντροφό σου. Αλλά βέβαια, ο κίνδυνος είναι ότι ανησυχείτε μήπως καταστρέψετε τη σχέση σας, οπότε τι πρέπει να κάνετε αν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση;


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθείτε είναι: Γιατί μπαίνετε στον πειρασμό να το αποκαλύψετε στο άλλο άτομο; Μήπως απλά θέλεις να το βγάλεις από μέσα σου; Είναι ότι απλά θέλεις να κάνεις τον εαυτό σου να νιώσει καλύτερα; Ο κίνδυνος βέβαια είναι ότι ίσως η αποκάλυψη αυτού του μυστικού να κάνει εσάς να νιώσετε καλύτερα, αλλά μπορεί να κάνει τον/την σύντροφό σας να νιώσει πολύ χειρότερα. Τι κάνετε λοιπόν με αυτό; Είναι ένα από τα πιο δύσκολα ερωτήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε σε μια σχέση, και οι συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες ανάλογα με το τι θα αποφασίσετε. Αλλά αν επρόκειτο για κάτι που συνέβη μόνο μια φορά, τι θα ήθελε ο/η σύντροφός σας σε αυτή την περίπτωση; Θα ήθελε να μάθει γι' αυτό; Όταν ερωτήθηκαν 300 άτομα αυτή ακριβώς την ερώτηση, το 77% των ανθρώπων απάντησαν ότι θα ήθελαν να ξέρουν.


Τα καλά νέα είναι ότι αν αντιμετωπίζετε αυτή την απόφαση, δεν χρειάζεται να την πάρετε μόνοι σας. Μιλήστε με κάποιον άλλον γι' αυτό, και μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε αυτή την δύσκολη απόφαση. Όταν λοιπόν αποκαλύπτετε ένα μυστικό στο άτομο από το οποίο το κρατάτε κρυφό, αυτό ονομάζεται "εξομολόγηση", αλλά όταν αποκαλύπτετε ένα μυστικό σας σε κάποιον άλλον, αυτό είναι "εκμυστήρευση". Έτσι μπορείτε να το κρατήσετε μυστικό και ταυτόχρονα να λάβετε βοήθεια και συμβουλές.


Ποιον πρέπει λοιπόν να επιλέξετε ως έμπιστο πρόσωπο; Ποιον μπορείτε να εμπιστευτείτε για να κρατήσει το μυστικό σας ασφαλές; Σε μια έρευνα σχετικά με αυτό, ερωτήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζουν από την αποκάλυψη ενός μυστικού και σε ποιον προτιμούν οι άνθρωποι να αποκαλύπτουν ένα μυστικό. Η αποκάλυψη ενός μυστικού σε κάποιον που κρίνετε ως συμπονετικό, ενσυναισθητικό, στοργικό, μη επικριτικό και ευγενικό, είναι πραγματικά βοηθητικοί. Επίσης, θέλετε να επιλέξετε κάποιον που δεν θα ενοχληθεί από αυτό που του λέτε. Αν κάποιος βρίσκει αυτά που του λέτε πραγματικά ηθικά επιλήψιμα, επειδή απλώς έχει διαφορετική αίσθηση της ηθικής από εσάς, δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να επιλέξετε. Αν κάποιος απασχολείται υπερβολικά με κανόνες και τις νόρμες, ίσως να μην είναι το κατάλληλο πρόσωπο να εμπιστευτείτε. Και αν κάποιος είναι ιδιαίτερα ομιλητικός, μπορεί επίσης να μην είναι η καλύτερη περίπτωσή, επειδή αυτά τα άτομα μπορεί από ενθουσιασμό κατά λάθος να αποκαλύψουν το μυστικό σε κάποιον που δεν πρέπει. Και τέλος, όταν επιλέγετε το πρόσωπο που εμπιστεύεστε, αναρωτηθείτε: "Μήπως τον μπλέκετε στο πρόβλημα;" Μήπως τώρα θα πρέπει να αποκρύψει αυτό το μυστικό από ανθρώπους που γνωρίζετε και οι δύο; Παρόλο που θα εκτιμήσει την πράξη εμπιστευτικότητας που του αναθέτετε, μπορεί να επιβαρυνθεί πολύ και αυτός από το μυστικό σας.


Και αν σκέφτεστε: "Δεν γνωρίζω κανέναν άνθρωπο με κάποια από αυτές τις ιδιότητες", θα μπορούσατε να το αποκαλύψετε σε έναν εντελώς άγνωστο, ο οποίος δεν θα είχε τον κίνδυνο να μεταφέρει το μυστικό στους ανθρώπους που δεν θέλετε. Και έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αποκαλύψετε το μυστικό σε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας. Και έτσι, αν προσπαθείτε να αποφασίσετε αν αυτό είναι ένα μυστικό που πρέπει να αποκαλύψετε στον σύντροφό σας, μιλήστε σε κάποιον άλλο γι' αυτό, επειδή η εκμυστήρευση είναι αυτό το ιδανικό σκαλοπάτι για να καταλάβετε ποιο είναι το επόμενο βήμα που θα κάνετε μετά από αυτό. Και αν προσπαθείτε να αποφασίσετε αν κάποιος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να το εκμυστηρευτείτε, κάνετε στον εαυτό σας τις εξής τρεις ερωτήσεις: Είναι κάποιος που μπορείς να εμπιστευτείς για να κρατήσει αυτό το μυστικό; Είναι κάποιος που μπορείς να εμπιστευτείς για να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το μυστικό; Και αποκαλύπτοντας το μυστικό σε αυτό το άτομο, κάνετε τη ζωή του πιο δύσκολη; Έτσι, το να αναζητήσετε κάποιον άλλον για να μιλήσετε πρώτα για αυτό το μυστικό και να επιλέξετε το κατάλληλο άτομο μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά.


Prof. Michael Slepian, Columbia University

Απόδοση CBT Institute

bottom of page